fbpx

Vitaminok, nyomelemek

Tápanyagok – Non-kalorinogén tápanyagok

Vitaminok, nyomelemek

Tápanyagainkat két csoportra oszthatjuk. Kalorigénnek nevezzük, azokat melyek energiát szolgáltatnak, non-kalorinogéneknek pedig az energiát nem szolgáltatókat. Non kalorinogénekhez tartoznak a vitaminok és az ásványi anyagok, kofaktorok, nyomelemek.

Az emberi szervezetnek vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége ahhoz, hogy enzimek, hormonok és egyéb kémiai anyagok ezrei kifejthessék hatásukat. De a vitaminoknak és ásványi anyagoknak van még egy kulcsfontosságú szerepük: antioxidánsként viselkednek, vagyis lekötik a szabad gyököket a szervezetben. (1,2)

Vitaminok

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.

A vitaminok lehetnek vízben vagy zsírban oldódóak.  Míg az előzőeket a szervezet nem tudja raktározni, az utóbbiak tudja tárolni.

Vízben oldódóak a C, B vitaminok.

A C vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz, a megfelelő kollagénképződéshez. Szerepe van az oxidatív stresszel szembeni védekezésben. A P vitaminnal erősíti a hajszálereket.

A B vitaminok nagy csoportot képeznek. Ezek közül kiemelendők: B1, B2, B3, B5, B6, B12

A B vitaminokról általánosságban elmondhatók, hogy általános anyagcsere serkentők, fokozzák a testi-, szellemi teljesítőképességet. Életfontosságú működések támogatói. 

Raktározódni, felhalmozódni nem képesek.

Zsírban oldódó vitaminok: FADEK

Képesek raktározódni, ezért túladagolhatóak.

Az A-vitamin hozzájárul a nyálkahártyák és a bőr normál állapotának fenntartásához. Szerepe van a látáshoz szükséges rodopszin termelődésében.

A D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához és hasznosulásához és a vér normál kalciumszintjének fenntartásához. Szerepe van az egészséges csontozat és izomfunkció fenntartásában.

A K vitamin a véralvadási folyamatokhoz szükséges.

Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

F vitamin A sejtek membránstabilitásához szükséges.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok közül azokat az elemeket, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 5‰-énél nagyobb mennyiségben fordulnak elő, makroelemeknek, amelyek ennél kisebb mennyiségben vannak jelen, mikroelemeknek nevezzük. Az ásványi anyagok összességükben, a szervezetünk 4-5%-át teszik ki. (1)

(1)

Az ásványi anyagok részt vesznek az optimális belső környezetünk fenntartásában. A sprottevékenység alatt sóveszteség jön létre, aminek pótlása mind mennyiségben, mind minőségben fontos, hiszen ha elmarad teljesítménycsökkenés jöhet létre.

  1. https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81sv%C3%A1nyi_anyagok
  2. https://hu.wikipedia.org/wiki/Vitamin